Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-причудливите скални образувания в света

Най-причудливите скални образувания в света

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
1k253
Вълната, Аризона

Светът е пълен с уникални природни забележителности. Някои от тях сякаш са сътворени от висша сила, защото едва ли биха се образували по случайност. Те са толкова причудливи и изумителни, че със сигурност няма човек, който да не се впечатли от тях.

Чували ли сте за Вълната /The Wave/ в Аризона? Тя представлява червено скално образувание в САЩ, което е разположено недалеч от границата между Аризона и Юта. Пясъчните дюни, които формират скалата, са на около 190 милиона години. До тази природна забележителност може да се стигне само пеша, след 4-5 километра ходене.

Планината Данксия в Китай е изключително пъстро и необикновено място. Тя прилича повече на част от рисунка, отколкото на истинска планина. Наименованието Данксия /Danxia/ се превежда като „розов облак“ и може да се види в югоизточните и югозападните места в Китай.

Планината Данксия

Тези прекрасни преливащи цветове са се образували още в Кредения период. Този вид географски образувания са осеяни и от множество дефилета и пещери. Ако сте почитатели на необикновените гледки, задължително трябва да посетите природното чудо.

Дяволската кула в Североизточен Уайоминг представлява скално образувание и е първият национален паметник на САЩ. Тя е изградена от некове и достига 386 метра височина. Според специалисти уникалната кула е започнала да се образува преди петдесет милиона години под въздействието на извираща магма, която се е изливала през пукнатините на повърхността.

Дяволската кула

След много голям период от време меките скали около втвърдената магма са се разрушили и са се показали некове, приличащи на колони. Друга теория за произхода на Дяволската кула гласи, че тя всъщност е вулкан, който е изгаснал много отдавна.

Скалата чипс

Скалата-чипс е разположена в планината Уудсън в Сан Диего и вероятно е най-апетитно изглеждащата скала в света, тъй като много прилича на картофеното изкушение. За да се доберете до нея обаче, ще трябва доста да се потрудите, тъй като катеренето до там се препоръчва само за професионалисти.

Уейв Рок

Уейв Рок или Скалата-вълна е едно от най-зашеметителните скални образувания. Тя се намира в Западна Австралия. Този уникален феномен е висок около 15 метра и е дълъг 110 метра. Смайващото образувание много напомня на гигантска вълна, която сякаш заради магия се е вкаменила, малко преди да се разлее на брега.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest