Забравеният град

National Geographic: Рядко свидетелство за готическата инвазия в Пловдив

Три овъглени скелета на 1700 години разказват ужасяваща история, пише италианското издание за смразяващата находка на археолозите, за която Под тепето писа за пръв път преди месец 

В България, близо до древния град Пловдив, археолозите откриха находка, която е ужасяващо свидетелство за готическата инвазия в един от най-старите градове на Европа. Така започва разказът на журналистката Sarah Gibbens за италианското издание на авторитетното в цял свят списание National Geographic, посветен на античното тройно убийство, за което ви разказахме подробно в поредица от материали.  Смразяващата находка изненада пловдивските археолози в началото на месец май, а само преди два дни е намерила отражение в онлайн изданието на NG със заглавие „Три овъглени скелета, рядко свидетелство за готическата инвазия“.

От National Geographic са се свързали с ръководителят на археологическите проучвания в частния имот до Митрополията – археолог Елена Божинова, която е предоставила снимка от архива на Археологическия музей в Пловдив. Текстът под нея гласи: „Скелетът на възрастна жена е открит в античен пласт, датиращ от 251 г. сл. Хр. Той все още носеше бронзова гривна.“

Наскоро в България са открити човешки останки на 1700 години, едно дете и двама възрастни. Находките са намерени на мястото на древния град Филипополис, в центъра на днешния Пловдив, разказва статията. Журналистката цитира групата изследователи, които са го извършили откритието и предполагат, че може би е свързано с инвазията на готите в този регион. Доказателство за атаките на германското население вече е било събрано в миналото, казва Божинова, но намирането на скелети е изключително рядко.

„Всеки от трите показва следи от смърт в огън. Археолозите са успели да установят, че единият скелет принадлежи на жена и все още носи две бронзови гривни. В близост до костите на другия възрастен, археолозите откриват шест монети и бронзова фигурка, изобразяваща Венера със златна огърлица. Скелетът на детето има и стрела, което показва че смъртта го е застигнала бързо. Изгорялата къща и намерените артефакти предполагат, че пожарът е настъпил в средата на III-ти век, когато градът е завладян от готите," разказва Божинова пред  NG.

Проучванията на групата археолози продължават с разкопава останки от каменни и тухлени стени, построени между II и XIV век. Заедно със скелетите са намерени останки за които се смята, че вероятно  са главната улица на античния град. Тя е била осеяна с магазини и по нея се е минавало с коне, има и монументална арка, допълва National Geographic.

Накрая с две изречения се припомня, че  град Пловдив се смята за един от най-старите в Европа и съществува няколко столетия преди да се окаже под римски контрол. По-късно минава в Османската империя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина