Какви са традиционните и новите методи на географските изследвания. Методология на географските науки




Методи географски изследвания - Методи за получаване географска информация. Основните методи на географските изследвания са:

1) картографски метод. Картата, според един от основателите на вътрешната икономическа география, Николай Николаевич Барански е вторият език на географията. Карта -; Уникален източник на информация! Тя дава представа за взаимодателството на обектите, техния размер, за степента на разпределение на едно или друго явление и много други.

2) Исторически метод. Всичко на земята се развива исторически. Нищо не възниква на празно място, така че познаването на историята на съвременната география е необходима за познаването на съвременната география: историята на развитието на земята, историята на човечеството.

3) Статистически метод. Невъзможно е да се говори за страни, нации, естествени предметиБез да използвате статистически данни: каква е височината или дълбочината, площта, запасите природни ресурси, население, демографски показатели, абсолютни и относителни производствени показатели и др.

4) Икономически и математически. Ако има числа, т.е. изчисления: изчисления на гъстотата на населението, плодовитостта, смъртността и естествения растеж на населението, баланса на миграциите, ресурсно облигации, БВП на глава от населението

5) метод на географски зониране. Разпределение на физико-географски (естествени) и икономически области - един от научноизследователските методи географска наука.

6) сравнителни географски. Всичко е обект на сравнение: повече или по-малко, печеливши или нерентабилни, по-бързо или по-бавно. Само сравнението ви позволява да опишете по-пълно и оценявате приликите и разликите в определени обекти, както и да обясните причините за тези различия.

7) Метод на научни изследвания и наблюдение. География е невъзможно да се учи само в класове и шкафове. Виждан със собствените си очи е най-ценната географска информация. Описание на географските обекти, събиране на проби, наблюдение на явления - всичко това е действителният материал, който е предмет на изследване.

8) Метод на отдалечено наблюдение. Съвременният аеро и космически стрелба са големи помощници в изследването на географията, в създаването на географски карти, в развитието на националната икономика и защитата на природата, при решаването на много проблеми на човечеството.

9) метод на географското моделиране. Създаване на географски модели - важен метод за изследване на географията. Най-простият географски модел е земното кълбо.

10) географска прогноза. Модерната географска наука не само трябва да описва изследваните обекти и явления, но и да предскаже последствията, за които човечеството може да дойде по време на неговото развитие. Географската прогноза помага да се избегнат много нежелани явления, да се намали отрицателно влияние В природата рационално използвайте ресурси, решавате глобални проблеми.

2. Учените твърдят, че Антарктика е богата на минерали, но естествени характеристики Този континент затруднява овладяването. Какви са тези функции? Как нивото на развитие на науката и технологиите влияе върху възможността за използване на богатството на Антарктика?

На територията на Антарктика за изявления на учените има огромни находища на много минерали. Въпреки това, добивът на тях е труден, на първо място, огромен ледников приют, достигащ 2.5-4.7 километра и тежки климатични условия. В края на краищата Б. централни региони Средните температури на Антарктика се понижават под -60 ° C и тук най-много силни ветрове в света (до 80 m / s). Плъзгането в морския лед постепенно премества много полярни станции на бреговете на Антарктика, така че станциите периодично трябва да бъдат прехвърлени в континента.

Развитието на авиацията, технологиите, появата на специални материали за техниката и облеклото на човек, издържат ултра-ниски температури, помага на човек в проучването и овладяването на богатството на Антарктика.

3. Определете факторите на картата, която оказва влияние върху поставянето на черните металургични предприятия (чрез избор на учител).

За предприятия от черна металургия основните фактори за настаняване са:

1) Факторът на суровината е определящ за повечето металургични растения пълен цикълКонсултиране на огромно количество суровини и технологично гориво - кокс, така че повечето от металургичните растения са построени или на железни рудни депозити (магнитогорск, Челябинск, Nizhny Tagil, Novotroitsk, Stary Oskol) или в коксуващи се въглищни отлагания (Novokuznetsk) .

2) потребителският фактор е характерен за алпинираща металургия, използвайки метален скрап като суровини (Москва, електростал, Викса, Кулебаки, Колпино, Волгоград, Таганрог, Красноярск, Комсомолск, както и за производството на тръби (Москва, \\ t Volzhsky, Алметивск).

3) транспортният фактор на разположението е само металургичен комбаргия на Cherepovets, използвайки карил-карелския регион и Kma железни руди, коксуващи въглища на Pechora и Donetsk басейни и изпращане завършени продукти - Стомана и валцуване - в Санкт Петербург, Москва, в други инженерни центрове и за износ.

4) Екологичен фактор У нас, в изграждането на предприятия от черна металургия, това е било на практика да не се има предвид, че е имало пагубен ефект върху околен свят и човешкото здраве.

Край на работата -

Тази тема принадлежи към раздела:

Номер 1.

Методи на билети за географски изследвания и основни източници на географски .. Билет обща .. Определянето от статистическите материали се сравняват темповете на растеж на населението в различни части Страни за избор ..

Ако се нуждаеш допълнителен материал По тази тема или не сте намерили това, което търсят, препоръчваме да използвате търсенето на нашата база данни:

Това, което ще направим с получения материал:

Ако този материал се оказа полезен за вас, можете да го запазите на страницата си за социални мрежи:

Всички теми на този раздел:

Форма, размери, земни движения и техните географски последици
Друг древен гръцки учен Аристотел предложи земята, подобно на всички други планети, да има форма на топка, но по-точна форма на земя може да се нарече геоид. Земята - малка планета с

Определете климатичната карта и обяснете разликата в климата на градовете Санкт Петербург и Якутск
Градовете на Санкт Петербург и Якутск са приблизително една географска ширина (60 ° C. sh. И 63 ° C. sh. Съответно), както в умерен климатичен колан, но имат различни видове климат. Санкт Петербург на. \\ T

Номер 3.
1. Русия е мултинационална страна. Народи на Русия, географията на тяхното селище. Основни религии, общи в Русия. Повече от 160 n живеят в нашата страна

Направете характеристика на географското положение на един от регионите на Русия (чрез избор на учител)
Използване на стенови карти или карти на Atlas, опишете географска позиция Регионите ви дадоха в следния план, даден на вас: 1) позицията на региона на картата на Русия. 2) R.

Номер 4.
1. Южна Америка: облекчение, минерали, тяхната връзка със структурата на земната кора. Повечето Южна Америка Заемат равнини: Orinokskaya, Amazonian и La Plati Lowland

Определете топографската карта определени посоки и разстояния
Топографска карта Ориентиран на север, така че север ще бъде на върха на картата, под юг, отляво - запад, нашия изток. За още точна дефиниция Използвани указания Azima.

Номер 5.
1. Климат на Африка: Климатични фактори, климатични колани. Основният фактор, образуващ климата на Африка, е местоположението на повечето континента в гореща топлина

Определят факторите, които засягат поставянето на предприятието за химическа промишленост (при избора на учителя)
Няколко фактора засягат поставянето на предприятия на химическата промишленост. 1) Факторът на суровината е характерен за предприятието за минно дело и химическа промишленост (минно дело

Общата характеристика на релефа на Русия, причините за неговото разнообразие
Повечето от Русия заемат равнини. Планините са разположени главно на юг и на изток от нашата страна, което води до обща пристрастност на територията на Русия на север. Относно образуването на облекчение на газа

Определят факторите, които са повлияли на поставянето на цветни металургични предприятия (по избор на учителя)
Три фактора засягат поставянето на цветни металургични предприятия. 1) енергийният фактор е характерен за производството на леки цветни метали (алуминий, титан, гр.

Номер 7.
1. Електроенергийна индустрия в Русия: икономическо значение, основни райони за развитие, опазване на околната среда. Електромарческа индустрия - индустрия на националната икономика, заемане

Определете статистическите материали и сравнете средната гъстота на населението на отделните региони на Русия (по избор на учител)
Използване на данни за популацията и площта на територията на дадени на регионите, изчислете средната гъстота на населението на тези региони по формулата: n \u003d n: t, където n -

Номер 8.
1. Географска обвивка, нейните компоненти, взаимовръзки между тях. Географска обвивка - комплект от всички земни снаряди: литосфера, хидросфера, атмосфера и биос

Номер 9.
1. Хранително-вкусовата промишленост Русия: икономическо значение, основни райони за развитие, екологични проблеми. Хранително-вкусовата промишленост, която е част от агроиндустрията

Определят факторите на картата, която оказва влияние върху поставянето на машинни инженерни предприятия (при избора на учителя)
Няколко фактора влияят върху поставянето на машинни инженерни предприятия. 1) потребителския фактор при настаняването на машиностроенето е характерно за корабостроенето и селското стопанство

Номер 10.
1. Европейски север: Икономика географска характеристика Ферми. Секторите на промишлената специализация на европейския север са минната индустрия, черно

Номер 11.
1. Реки Северна Америка: Разлики в естеството на курса, вида на мощността и режима. Икономическо използване на реките екологични проблеми. Най-големите реки Северна Америка

Сравнете статистическите материали от трудовите ресурси на два региона на Русия (чрез избор на учител)
Трудови ресурси - това е популация, способна на физическа и умствена труд. Трудовите ресурси се характеризират с два основни показателя: количество и качество. Брой на труда

Австралия. Обща физика и географски характеристики
Австралия - много малък континент Земята. Неговата площ е само 7,7 милиона км2. Основната характеристика Географското положение на Австралия е отдалечеността от други континента

Определете на картата географските координати на географските обекти (при избора на учителя)
Използване на мрежова карта, определете географските координатори,\u003e igeographic обекти, посочени от учителя. За да направите това, не забравяйте това географски координати Дефиниран географски SH.

Номер 13.
1. Волга регион: икономически и географски характеристики. Икономическата зона на Волга включва Република Татария и Калмикия, Уляновска, Пенза, Самара,

Сравнителни характеристики на икономиката на две големи географски области на Русия (чрез избор на учител)
Давам сравнителна характеристика Фермите на двата региона на Русия съгласно следния план: 1) значението на регионите във фермата на Русия; 2) нивото на развитие на фермата на всеки регион;

Местно и баланс време. Да решават задачата за определяне на различията в времето за визуализация на територията на страната (чрез избор на учител)
Всяка съседна часова зона се различава във времето точно 1 час. На запад се приспада времето, добавя се изток. За да разрешите проблема, е необходимо да се определи картата на главата

Номер 15.
1. Химическата промишленост на Русия: Значението, основните области на развитие, екологичните проблеми. Стойността на химическата промишленост непрекъснато се увеличава. Херд

Съставляват карти и статистически материали сравнителни характеристики на две области на петрол, газ или въглища (чрез избор на учител)
Използвайки горния план, дайте предизвикателството на площите за производство на петрол природен газ или въглища: 1) географското местоположение на регионите; 2) размера на резервите, размера на

Номер 16.
1. Черна металургия на Русия: икономическо значение, големи области на развитие, проблеми за опазване на околната среда. Черна металургия - един от на най-важните индустрии Гражданин

Градско и селско население на Русия. Най-големите градове и агломерация. Ролята на най-големите градове в живота на страната
Населението на мястото на пребиваване е разделено на градски и селски. Градът е местност, характеризиращ се с големия брой хора (като правило, повече от 12 хиляди души) и къде е голямото

Висока устойчивост. Характеристика на естеството на една от планинските райони на страната (по избор на студента)
Голямо обяснение - Това е промяна в естествените комплекси в зависимост от височината на мястото. Когато се изкачвате в планините за всеки километър, температурата на въздуха се понижава с около 6 ° С, количеството се увеличава

Оценка на картите на агро-климатичните ресурси на своята местност
Използване на различни карти на Атлас "Климатична карта на Русия", "Почви на Русия", "агроклиматични ресурси на Русия" и други, дават оценка на агроклиматичните ресурси на своята местност според следната PL

Разнообразието на страните от съвременния свят, техните основни видове
На съвременност политическа карта Светът има около 240 страни, приблизително 200 от тях - независими страни. държави. Примери за зависими страни са Гибралтар, остров

Цялостни географски характеристики на нейното местоположение
Направете описание на нейното местоположение по план: 1) географско положение. 2) текстови структура, облекчение и минерали. 3) климатичен пояс и кратък характер

Комплекс географски характеристики на САЩ на Atlas Maps
Съединените американски щати са най-голямата икономически развита страна по света. Според областта на Съединените щати (около 9,5 милиона км2), тя отнема 4-то място в света, което дава Русия, Канада и Китай. САЩ - Федерални

Определя климатичния климат
Внимателно погледнете годишната температура на температурата на въздуха, количеството на валежите и тяхното разпределение по месеци. Определя годишната амплитуда на температурата. За екваториален климат

Цялостни географски характеристики на една от страните от Европа на картите на Атлас (за подбор на студента)
Сложни географски характеристики на Финландия. Финландия е икономически развита страна, една от най-големите зони (около 340 хиляди км2) страни чуждестранна Европа. Capital - Helsi.

Сравнете картите на режима на две реки (като изберете учител) и обяснете причините за различията
Режимът на реката зависи директно от вида на реката, а след това на свой ред от климата. Реките на регионите на магистралата (Amazon, Congo) са пълни за цялата година, както и в Екваториал

Номер 23.
1. Международните икономически връзки в Русия, неговото място в международното географско разделяне Труд. Основните видове международни икономически отношения на Русия са m

Основните тенденции в естеството на природата под влиянието на производствените дейности на хората в Русия
Основните тенденции в естеството на природата под влиянието на икономическата активност на човека са предимно отрицателни. Екологични проблеми, свързани с екструдирани

Направете характеристика на климата на страната (регион на Русия) чрез климатична карта (от избора на учителя)
Внимателно обмислете климатичните колани, климатични карти, показват причините за климатичното образуване в тази област и нейните основни характеристики: средни температури от януари и юл

Да направи сравнителна характеристика на икономическото и географското местоположение на двете области (при избора на учителя)
Използване на карти на стена и карти на Атлас, дават наравнителните характеристики на икономическото и географското положение на двата региона на Русия съгласно следния план: 1) размера на територията.

Човекът винаги се интересува от всичко, което е заобиколен от: минерали, скали, вода, огън, въздух, растения, животни.

Древните учени събираха факти, а след това те бяха систематизирани и установени закономерности. В работата си, които те използват различни начини и допускане, т.е. методи (от гръцката дума "метод" - пътя на научните изследвания, теорията, преподаването).

Подобно на всички науки, географията има специални методи Изследвания. Помислете за някои от тях.

Географско описание

С този метод, ландърчета, навигатори, пътници, които записаха първата информация за отворени земи и обитават техните народи. Те се опитаха да отговорят на въпроси: Къде се намира? Какво изглежда? Какви са характеристиките?

Сега този метод се използва широко от участниците в областта на изследванията и експедициите, изучаващи релефа, световния океан, атмосферата на земята, както и арктика и Антарктика.

Метод на картата

Карта е специален източник географски знания. Той отразява и систематизира информацията, получена чрез наблюдение и описание.

Първо географски карти се появи в Древна Гърция В VIII-VI век. БК Д .. отиде време. Бяха определени карти, подобрени. Понастоящем широка употреба Получени компютърни карти.

Картографните създават различни карти - географски, климатични, минерали и т.н. Така че картографският метод на изследване е използването на карти за научното и практическо познаване на обектите и явленията, изобразени върху тях. Това е неразделна част от повечето географски проучвания.

Сравнителен географски метод

Сравнително географският метод е един от най-старите по география. Тя ви позволява да идентифицирате общия и специален в географски обекти, явления, процеси в сравнение.

Аерокосмически метод

В момента този метод се превърна в една от най-важните в географията. Наблюдения и снимки от самолети, сателити, космически станции позволяват не само да бъдат много точни картино и намират нови минерални депозити, следвайте дейностите на човек, замърсяване на земната повърхност, получавате информация за други планети Слънчева система, За галактиката, вселената.

Статистически метод

Статистическият метод се използва за анализиране на статистически - количествени и висококачествени данни. Статистическото счетоводство все още е в древни времена. Например, в древен Китай се провежда преброяването на населението. В момента статистическият метод се използва в почти всички сектори. В география статистически материал Представени в текстовете на учебниците, в карти, както и под формата на графики, графики, маси.

  1. Как едно древни хора изучаваха земята?
  2. Какво е методът на географското описание?
  3. Каква роля играе картографският метод?
  4. Какво дава модерен географски аерографски метод?
  5. Използва ли века от компютърни технологии методите на географски изследвания, използвани от учените от антики?

Земя - уникална планета: Само за него има живот. Тясно взаимосвързани, те се променят и допълват взаимно. Процесите, които се срещат в природата и го променят - са разделени на физически и биологични. Огромно влияние върху промяната в появата на земята има човек.

Обади се естествени науки. Те включват астрономия, физика, химия, география, биология, геология, екология.

Представлява група от взаимосвързани науки, чийто брой непрекъснато се увеличава. Разпределете две основни раздели: физическа и социално-икономическа география.

Специални методи на географските изследвания са географско описание, картографски, сравнителни географски, космически и статистически методи.

Основните понятия и условия на раздела:

  • природа
  • неразделна природа
  • природни явления: физически, биологични
  • естествени науки
  • физическа география
  • социално-икономическа география
  • методи на географските изследвания
Ще бъда благодарен, ако споделяте тази статия в социалните мрежи:


Търсене на сайтове.

Сравнителният и географският метод е метод за сравнение различни страни, икономически райони, градове, промишлени комплекти, видове селско стопанство и други. Икономически и географски обекти, в тяхното развитие, специализация и др. Сравнителен метод Заменя експеримента в икономическата география. Тя ви позволява да подходите към проблема с типологията на изследваните явления. Сравнително -гографският метод се използва в тясна връзка с картографския метод на изследването. Но подходите към определението за обекти и предмети на обучение на географията се променят през цялата история на развитието на науката. Едно нещо остава едно нещо: повечето учени се считат за основен обект Географска повърхност на науката. В същото време К. Ритър разглежда обекта на географията. земята, A. Gettner - страни, които са проучени от гледна точка на пространственото поставяне на предмети и явления, F. richt-hufen - земна повърхност, е. martonn - дистрибуция над повърхността на земята на физическите, биологичните и свързаните с тях явления , както и причините за това разпространение, О. Пешл - естеството на Земята и т.н. Предлага се различни термини за определяне на обекта на географията: географска обвивка, ландшафтна обвивка, геосфера, пейзажна сфера, биогосфера, епигосфера и др. , Терминът "географска обвивка" е получен. Изтъкнат съветски географ, акад. А. А. Григориев вярва, че основната задача на науката се състои в познаването на структурата географска обвивка. Друг изключителен съветски географ, акад. S. V. Kalestrik изясни дефиницията на обекта на география, включително структурата на географската обвивка, законите на неговото формиране, пространствено разпределение и развитие. Така географите определят конкретен предмет на излизането си. Това е географски плик, който е сложно образование, състоящо се от взаимодействие на основните наземни сфери или техните елементи - литосфера, атмосферна, хидросфера, биосферата1. В течение на няколко години натрупват опит, който ви позволява да използвате специализация, в зависимост от редица моменти, които преди това не са взети под внимание. Такива моменти включват, например, различия от места до мястото във водните резерви за напояване, при температури (цвекло, имате нужда от повече вода и памук повече топлина); Но заедно с моментите на естествения ред, други трябва да вземат предвид другите, по някакъв начин: близостта до градския пазар (който е важен за растящите зеленчуци), присъствието или липсата на трудови запаси, трудови умения и традиции на населението, Възможности за производство на производството с други индустрии (например, захарна култура на захар с интензивно животновъдство) и др. В целия този много сложен набор от различни видове фактори и моменти, естествени фактори на ред винаги играят определена роля, но не и като Единствените, но в комбинация с редица фактори, макар и регионални, но вече има различен ред - социален и исторически или транспорт и пазар. При всички проучвания за въздействието на естествените мустаци върху производствената посока на икономиката е необходимо да се вземе предвид техниката на производство, която от своя страна е тясно свързана със социалната система.

Методи на географските изследвания

Интердисциплинарни методи в географията

Геохимичен метод във физическа география, т.е. Прилагане на обща геохимични закони в изследването на ландшафтите. Този метод е широко признат благодарение на произведенията на съветската почва и географския географ Б. Ж. Полиенов. Ще бъде предложено за метод за анализ на конюгат, който позволява да се определи съдържанието и движението на химични елементи от повишени места за намаляване.

Пространственото конюгиране в геохимичния метод се комбинира с вертикален взаимокоменник (анализ на химическия състав на подземните води, почвата, растителността, въздушния въздух и др.). Ако такива анализи могат да се повтарят след определени интервали, тогава можете да проследявате тенденциите в промяната в геохимията на ландшафта - натрупване или изчерпване на него от тези или други елементи. Това поставя геохимичен метод в редица основни методи за определяне на нивото на замърсяване на ландшафта в резултат на антропогенно въздействие - индустриални и автомобилни емисии, включени в полето минерални торове и т.н.

Геофизичен метод тя включва изучаването на ландшафтни комплекси по физически методи. Фокусът на този метод е изследването на енергийния и масовия трансфер, който свързва ландшафтен комплекс в едно цяло. Определят се използването на сложни инструменти, радиация и топлинни условия на земната повърхност, условия на овлажняване, термична и. \\ T режим на вода Почви, производителност на биоценозите.

Специфични изследвания в географията.

Специфични методи за изследване в физическа география Са: 1) относително описателни; 2) експедиция; 3) литературно картографско; 4) аерокосмическа; 5) палеогеографски; 6) метода на баланса; 7) Метод на географския информационен метод

Сравнителен описателен метод - най-старата по география, освен най-подходящото декодиране на самото име на тази наука. Но, разбира се, от векове той не остава непроменен.

В периоди Древен Мира, Средновековие, ранно ново време и в началото на новото време в географията, емпирично описание, преобладаващо в географията, което съответства на принципа: "Виждам, че пиша за това".

Изразът на сравнителен описателен метод се използва от различни видове изолации - изотерми, изогепс, изобари, хидра (количеството на валежите за K.L. Time Lapse).

Най-пълното и многофункционално използване на сравнително описателен метод се намира в страната. И ако по-ранните изследователи бяха ограничени до отговори на въпроси "Какво?" И "Къде?", В момента има поне пет такива въпроса: какво, къде, в какво състояние, в което отношенията.

"Когато" означава време, исторически подход към изследвания обект; "В какво състояние" - съвременна динамика, тенденции в развитието на обекта; "В кои отношения" - въздействието на обекта в най-близката среда и обратния ефект на последния на обекта.

Преходът от емпирична към научното описание действително е започнал само през XVIIIV, когато учените започнаха да участват в целия свят и други големи експедиции. Понастоящем интересът към сравнителния описателен метод се увеличава, което се обяснява с увеличение на интереса в страната, вкл. и комплекса, развитието на вътрешния и международния туризъм, общо увеличение на "лова за места".

Експедиционен метод изследванията се наричат \u200b\u200bполе. Полезен материал (почвени проби, скали, растения, водни проби и др.), Събрани в експедиции, прави географски хляб, основата, въз основа на която може да се развие теорията.

Експедиции като метод за събиране на полетен материал, произхождащ от древни времена.

Като метод на географска наука, експедицията става по-специализирана, с ограничен кръг от задачи. Въпреки това се извършват много и интердисциплинарни експедиции, което съдържа геолози, климатолози, хидролози, ботаника, зоолози и др. Специалисти.

Методът на експедицията се отнася до емпириченметоди, т.е. Методи за наблюдение.

Литературно картографски методът е шкаф. Този метод има два аспекта.

1-ва - подготвителен, камера в подготовката на експедицията. В същото време се извършва предварително проучване на естеството на научните изследвания върху литературните и картографските източници. Това е необходимо условие за всички полеви изследвания, но в озеленен своята стойност е особено голяма. Казалското литературно и картографско изследване на естеството на окръжността на експедицията не само ще спомогне за идентифициране в областта на ландшафтни комплекси, но и ще идентифицира възможни пропуски в изследването на компонентите на ландшафта, които трябва да бъдат запълнени.

2-ри аспект - литературен и картографски метод като основен, начал и край на знанието географски обект. Това създава по-голямата част от работата в страната. Дори в случая, когато изследователят е добре запознат със страната, която е проучена личен опитВсе пак, основата на работата му е анализът на вече съществуващия литературен и картографски материал.

Метод за моделиране . Моделирането е една от основните категории на теорията на знанието. Нейната същност е да проучи всички явления, процеси или системи на обекти чрез изграждане и изучаване на техните модели. Следователно, при моделиране на изучаването на обекта, феномен, процесът се заменя с друга спомагателна или изкуствена система. След това законите и тенденциите, идентифицирани в процеса на моделиране, се прилагат за реална валидност. Моделирането прави по-лесно и опростява проучването, което го прави по-малко труден и по-визуален. В допълнение, той дава ключа на познаването на такива обекти, които не могат да бъдат пряко измерени (например, ядрото на Земята). Всички разнообразие от модели, използвани в науката и практиката, могат да бъдат намалени до два основни вида или класове.

Първо, това са материални модели, към които има пространствени модели (оформления, надбива и др.), Физически подобни модели с различни видове сходство с оригиналните (модели на въздухоплавателни средства, кораби, турбини и др.) И математически сходни Модели (аналогови и цифрови машини и др.).

Второ, това са умствени (идеални) модели, които от своя страна са разделени на фигуративни модели (скици, снимки, т.нар. Хипотетични модели - различни прояви на реалната реалност в съзнанието на изследователя), знака или символични, модели (математически, кибернетични) и смесени, образци на оформяне (карти, рисунки, схеми, графики, блокови диаграми и др.).

В съвременната физическа география, блок (графичен) и математически модели са най-голямата употреба. Геоморфологични процеси, морски течения, изменението на климата, но особено природните и териториалните комплекси са подложени на моделиране.

Акцентът се поставя върху по-сложни глобални модели на физико-географски процеси. Така че ние говорим за подобряване на глобалния модел на климата и това въз основа на общото движение на атмосферата за възстановяване на глобалния хидроклиматичен режим за няколко съкращения през последните 18 хиляди години, както и глобалния модел на географския модел.

Аерокосмически (отдалечени) методи. Тези методи се наричат \u200b\u200bдистанционно, защото земята (или други космически тела) се изучават с тяхната помощ на значителни разстояния, разстояния. И космически - защото за тези цели се използват въздух или космически кораб. Съответно се различават аерометри и космически методи.

Към номера aerometeodov.на първо място, визуални наблюдения, водещи от самолети. Но много по-голяма роля се играе от въздушната фотография. Неговият основен вид - въздушна фотография, която се използва широко от 30-те години. И остава основният метод на топографското проучване. Използва се и в ландшафтни изследвания. Всеки въздушен изглед, притежаващ стереоскопични свойства, е като готова обем на пейзажа, което ви позволява да проследите нейните граници и структура. В допълнение към обичайната, термична, радарна, се използва многозонната стрелба.

Към номера aerosmatic.методите включват, на първо място, визуалните наблюдения пряко наблюдават състоянието на атмосферата, земната повърхност, земните обекти, които от началото на космическата ера бяха проведени и извършени всъщност всички космонавти. Също така, след визуални наблюдения, космическата фотография и телевизията започнаха, тогава бяха получени разпределение и по-сложни видове снимане на място - спектрометрични, радиометрични, радарни, термични и др.

Основните характеристики и предимства на космическото проучване включват, на първо място, огромна видимост на пространството от кораба на поздрав може да достигне до територията на 450x450 км и повече), възможността за повторение на изображенията на някои и същите обекти и територии и територии Позволява ви да анализирате динамиката на процесите.

Палеогеграфски метод. Физическа география - Spatio-времева наука. Всичките му предмети от географската обвивка до най-малките естествен комплекс Имат своя собствена история на развитие. Съвременният вид на ландшафтите е в резултат на не само ток, но и миналото, понякога много отдалечени условия. Следи от това минало се проследяват, например, реликтни растения и животни.

За да се създаде възрастта на породите в палеогеография, се извършва анализ на спороба. Чрез този анализ е възможно да се определи не само възрастта на скалите, но и тези климатични условияНа които са настъпили тяхното натрупване.

Използвайки палеогеографски метод, можете да предскажете бъдещето. Например, проучванията са идентифицирали редуване на студени и топли климатични епохи.

Метод на баланс . Целта на метода на баланса е количествената характеристика на динамичните явления за преместване на веществото и енергията в ландшафтите. С този метод той се изследва чрез който (т.е. кои вещества или кои видове енергия) и в кое количество и излизат от ландшафта за определена единица време.

Когато се използват методите за баланси от физико-географски проучвания, преди всичко съставлява списък на статии за пристигане и потребление, тогава се извършва количествено измерване на всеки фактор, а на последния етап от тази работа, пристигането и потреблението се изчисляват. Така създаването на тенденции в естествения комплекс.

Най-широкото използване във физическата география има радиация, термични и водни салда.

За първи път методът на баланса в изследването на географските явления се прилага през втората половина на Xixvek A.I. Vaeikov (климатолог). По-късно въвеждането му в сложна физическа география е свързано с името А.А. Григориев.

Геоинформационен метод . Ролята на информатиката Б. съвременния свят Всеизвестен.

Информатиката е клон на науката, която изучава структурата и общи имоти научна информация, както и въпроси за неговото събиране, съхранение, търсене, обработка, трансформация, разпространение и използване в различни области на дейност.

През последните десетилетия има преход от традиционна книга за информацията за машината, причинена от, от една страна, информационна експлозия, а от друга - прилагане на компютър. С информацията на компанията в живота си, фундаментално нови форми и средства за натрупване и използване на най-разнообразната информация под формата на магнитни, лазерни, оптични носители бяха включени.

На този фон трябва да се обмисли геоинформатиката. Геоинформатиката в съвременното разбиране се появи не на празно място, но е резултат от дълга еволюция на такива традиционни начини за представяне на географска информация, като описания, справочници, библиографски указатели, абстрактни списания, атласи и др. Първо, обработката на информацията е извършена с помощта на перфох-рол, след това се появяват първите компютри., Започнаха да се въвеждат географски данни въз основа на използването на устройства за съхранение, геоинформационни технологии и емитирането на информация сега се извършва не само в текстови, \\ t Графични, картографски, но и в цифрови форми, включително използване на електронни мрежи, електронна поща, електронни карти и атласи.

Развитието на концепцията за електронни карти и технологии за тяхното производство се извършва в Русия през първата половина на 90-те години. Сега поставете задачата да комбинирате разпръснатите електронни карти в една система, която ще позволи създаването на един компютърен модел Земята с унифицирани условни знаци, съдържание и математическа основа. И първият руско-американски интегриран електронен атлас беше атласът "нашата земя", който се репликира и разпространява под формата на компактдиск.

Като наука, геоинформатиката разработва принципи, методи и технологии за получаване, натрупване, предаване, обработка и представяне на географска информация. Като област на практическа дейност, тя включва създаването, осигуряващо текущото функциониране, актуализиране и разработване на информационни методи. От гледна точка на географията геоинформатиката може да се разглежда в един ред с математически, картографски, отдалечени методи.

Развитието на геоинформатиката доведе до създаването на геоинформационни системи. Географска информационна система (ГИС)той е комплекс от взаимосвързани средства за преподаване, съхранение, рециклиране, избор на данни и издаване на географска информация. Към днешна дата, стотици и хиляди ГИС вече са разработени и работят, въпреки това това е само първоначалният период на тяхното формиране.

Масовото въвеждане на ГИС в географията обхваща много от своите индустрии, но по-специално картографията, която благодарение на ГИС, е претърпяла perestroika, сравнима, освен прехода от карти на ръкописен текст на карти. Това преструктуриране е изразът ви в картографирането на географската информация. Неговата същност е в информационното картографско моделиране на природни и социално-икономически геосистеми въз основа на цифрови бази данни, ГИС технологии и географски знания.

Геоинформационното картографиране се формира като възлова дисциплина при пресичането на автоматизирано картографиране, аерокосмически методи и географски информационни системи. В рамките на нейната рамка има преминаване на два клона на научна картография - създаване и използване на карти. ГИС технологии ви позволяват свободно да трансформирате картографски прогнози, да променяте по скалата и оформлението на картите, въведете нови географски променливи и визуални средства. Геоинформационното картографиране може да бъде секторно и сложно, аналитично и синтетично, различно върху пространствено покритие, мащаб, цел, степен на синтез. Но във всички случаи тя се основава на систематичен подход, а основната му цел е да създаде приложна оценка и прогнозни материали.

Методи за географски изследвания - методи за получаване на географска информация. Основните методи на географските изследвания са:

1) Метод на картата. Картата, според артикулацията на един от основателите на вътрешния - Николай Николайвич Барански, е вторият език на географията. Картата е уникален източник на информация! Тя дава представа за взаимодателството на обектите, техния размер, за степента на разпределение на едно или друго явление и много други.

2) Исторически метод. Всичко на земята се развива исторически. Нищо не възниква на празно място, така че познаването на историята на съвременната география е необходима за познаването на съвременната география: историята на развитието на земята, историята на човечеството.

3) Статистически метод. Невъзможно е да се говори за страни, народи, природни обекти, които не използват статистически данни: каква е височината или дълбочината, площта на територията, резервите на природни ресурси, населението, демографските показатели, абсолютните и относителните производствени показатели и т.н.

4) Икономически и математически. Ако има числа, т.е. изчисления: изчисления на гъстотата на населението, смъртността и населението, баланс, БВП на глава от населението и др.

5) Географски метод за зониране. Разпределението на физико-географските (естествени) и икономически райони е един от методите за изучаване на географските науки.

6) Сравнително географски. Всичко подлежи на сравнение:
Повече или по-малко печеливши или неблагоприятни, по-бързи или по-бавни. Само сравнението ви позволява да опишете по-пълно и оценявате приликите и разликите в определени обекти, както и да обясните причините за тези различия.

7) Метод за изследване и наблюдение на място. География е невъзможно да се учи само в класове и шкафове. Виждан със собствените си очи е най-ценната географска информация. Описание на географските обекти, събиране на проби, наблюдение на явления - всичко това е действителният материал, който е предмет на изследване.

8) Метод на отдалечени наблюдения. Съвременна аеро и космическа стрелба - големи помощници в изследването на географията, в създаването, в развитието на националната икономика и защитата на природата, в решаването на много проблеми на човечеството.

9) Географски метод за моделиране. Създаване на географски модели - важен метод за изследване на географията. Най-простият географски модел е.

10) Географска прогноза. Модерната географска наука не само трябва да описва изследваните обекти и явления, но и да предскаже последствията, за които човечеството може да дойде по време на неговото развитие. Географската прогноза помага да се избегнат много нежелани явления, да се намали отрицателното въздействие върху природата, рационално да се използват ресурсите, решават.