Христофор Колумб открива Америка

На 12 октомври 1492 г. потеглилата няколко месеца по-рано от Испания експедиция към Индия, водена от Христофор Колумб, открива Америка. Мореплавателят вярва, че светът е малка сфера и ако човек пътува на запад, в края на краищата ще достигне Изтока.


Първата земя, която той вижда в Новия свят, е остров, наричан от местните жители Гуанахани. Колумб забива испанското знаме и назовава острова Сан Салвадор. В рамките на това си пътуване той изследва и част от северния бряг на Куба и остров Еспаньола.


Пътешественикът достига континента едва при третото си плаване до Новия свят, а никога не стъпва на територията на днешните САЩ. Въпреки това там 12 октомври – Денят на Колумб, е официален празник.




Принципно се смята, че Христофор Колумб е роден през 1451 г. в Генуа, но за негово родно място претендират и други градове.


По море тръгва от 1474 г., като отначало плава в Средиземно море, а през 1476 г. излиза и в Атлантика. От 1477 г. е на служба при краля на Португалия и през 1485 г. му представя плана си за плаване на запад към Индия. Той обаче е отхвърлен, тъй като е счетен за твърде дълъг.


Колумб не се отказва и заминава за Испания, за да представи плана си пред Фердинанд Арагонски и Изабела Кастилска. Той е одобрен след 7 години лобиране – чак през 1492 г. На 3 август Колумб потегля към Индия с три кораба - "Ниня", "Пинта" и "Санта Мария". След кратък престой на Канарските острови малката експедиция потегля през океана на 6 септември, за да го прекоси за два месеца и да постави началото на откриването на Новия свят.