Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Произхождаме от земите на днешен Иран?
9 Юли 2010
Учениците да учат историята на българите преди 681 г.,предлага историкът проф. Георги Бакалов
Доц. д-р Александър Илиев и проф. Георги Бакалов
Доц. д-р Александър Илиев и проф. Георги Бакалов

Българската експедиция при проф. Карачанлу – специалист по историческа география

Два сходни предмета – златен съд, открит на територията на България, и съд от Иран

В Иран експедицията ни открива няколко прототипа на орела на Аспарух

Учениците трябва да изучават поне 3 допълнителни часа за историята на древните българи преди 681 г. и да имат допълнителни часове за персийска история, с която сме свързани. Това предложи видният наш историк проф. Георги Бакалов, председател на държавна агенция „Архиви”, на пресконференция, организирана от Списание 8 по повод завръщането от Иран на българската експедиция “Българи – прародина”. Списание 8 е медиен партньор на проекта.

За 20 дни 6-има специалисти от различни области изминаха 10500 км., водени от литературоведа Алиреза Пурмохаммад, и събираха стотици доказателства, че българите са част от голямото семейство на територията на Иран.

Няма нито едно писмено свидетелство, че българите имат тюркоалтайски произход, а това продължава да се преподава в училище, обясни проф. Бакалов, който е и директор на научния център за изследване на българите при ОБФ „Тангра-ТаНагРа”. Фондацията е организатор на пътуването.

„Срамно е XXI век да не познаваме своите корени”, каза ръководителят на експедицията доц. Александър Илиев. Той показа на журналистите стотици фотографии на сходни с българските мелодии, килими, ритуални предмети, сгради, обичаи и лица.

Открити са няколко безспорни прототипа на орела от погребението на хан Аспарух, като единствената разлика е, че крилата в Иран са разперени.

В лингвистичен план също се множат доказателствата за принадлежността на езика ни към иранското семейство. Част от имената и названията на древните българи имат свой превод на персийски. Предстои анализ на персийските думи в съвременния български, които експедицията е събрала.

Екипът обърна внимание на огромния антропологически материал, открит в земите на древна Персия. Заснети са десетки погребения, както и черепи, които ще бъдат сравнени с нашите находки. Първият поглед показва, че това са били европеиди, хора от иранския антропологически тип. Лицата в Иран говорят за биологична пъстрота поради множеството преселения на тази територия. Но все още съществуват етнически групи, произлизащи от голямото арийско семейство. Те се забелязват лесно и обективите на екипа са фиксирали огромен брой лица, подобни на днешните жители на България

Намерени са и сериозни музикални сходства. Най-близки и почти идентични с българските са мелодиите и песните от Прикаспието. Отделени са повече от 10 изпълнения на свирка, гайда и тамбура, които напълно отговарят на нашата фолклорна традиция. Над 50% от килимите в Прикаспието напълно съвпадат с българските като орнаменти, символика и дори цветове.

Изключително богата информация за произхода ни има и в архивите на Иран. Проф. Карачанлу, специалист по историческа география, е показал на екипа ни карти и хроники, които разказват за няколко Българии – Дунавска, Кавказка и Волжка. Предстои част от тази информация и поне 10 книги да бъдат преведени на български, съобщи доц. д-р Иво Панов. Проучванията на проф. Карачанлу за древната история на българите също ще излязат на книга.

Д-р Славян Стоилов припомни, че данните от ДНК проучване, което бе публикувано в бр. 6 на Списание 8, също категорично доказва индоевропейския ни произход и това, че нямаме азиатски и тюркси примеси. И това, че сме под 20% славяни. Д-р Стоилов обясни, че от генетичното изследване става ясно, че българите не са били диви орди, нито войнстващи племена, а от Изток се е предвижвал цял един народ – мъже и жени.

Догодина експедицията планира да се върне в Иран, за да довърши проучванията си, обеща Петко Колев, председател на ОБФ „Тангра-ТаНагРа”.

Интердисциплинарната пилотна научна експедиция “БЪЛГАРИ – ПРАРОДИНА” се провежда под патронажа на Министерството на външните работи на Република България, Българската академия на науките, Софийския университет “Св. Климент Охридски”, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” с продуценството на ОБФ Тангра-ТанНакРа”.

Членовете на експедицията са: доц. д-р Александър Илиев, ръководител, антрополог, Петко Колев, координатор, председател на Общобългарска фондация “Тангра-ТаНагРа”, доц. д-р Иво Панов от СУ “Св.Климент Охридски” - иранист, литературовед и обществовед, доц. д-р Ружа Нейкова, БАН, етнолог и музиколог, д-р Славян Стоилов, специалист по традиционна медицина, Иво Леонкев, оператор, изследовател на театрални мистерии и обреди и Алиреза Пурмохаммад от Центъра за разпространение на иранския език, преподавател в СУ ”Климент Охридски”, литературовед.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Местен
05 May, 2013 | 22:22

Предположенията на Бакалов и други като нему са в следствие на робската психика на част от родните учени. Робът винаги принизява своята същност и величае чуждите същности, даже и се не усеща че го прави. Едни идиоти бяха писали за съжителството на германи и траки на Балканите. Робският им ум писа за влиянието на германската култура върху нас. Нормален човек трудно разбира робското им мислене, но те даже и не се усещат.
Как този Бакалов реши че не българите са повлияли на персийците а персийците на българите е загадка. Загадка няма, де -- Бакалов си е класически робско мислещо същество. Такива робскомислещи същества и робската им концепция омаскари и обърка цялата ни история.
Нашите предци са живеели в Балканите , не север от Дунав и на север от Черно море. Територията е не по-голяма от една Полша ( сега ).Част от тях са изгонени от римляните още по на изток. После се връщат. И много пъти в спорове с източен Рим изтъкват че тези земи им принадлежат по право понеже от древност са си техни.
Не знам защо някои тарикати искат да ни изкарат пришълци. Пришълци на Балканите са единствено турците.

Иван
24 Jul, 2011 | 08:28

Българите,това са древните пеласи /така наречените няколко хилядолетия по-късно от гърците "пеласги" произлязли от Евскински поинт,т.е. Черно море,образувано от заливане на територията му след ледниковият период/, т.е. цивилизацията на атлантите. "Боспора" тогава е бил един провлак от днешното "Азовско море",/азовските блата/ до сегашният Босфор,на двата бряга на който е процъфтявала Атлантида.Мисленето "около Черно море" в съвременен смисъл е погрешно.При заливането на териториите им от разтопяване на ледовете,тези хора са се разбягали на изток,запад,север и юг и са разнесли своите знания и умения,които човечеството познава и до днес.Те са създатели на всички по-късни цивилизации,една от които е и цивилизацията на персите.Да се твърди,че културата на българите идва от териториите на днешен Иран е или глупост или някаква политика...

Щапаров Младши
23 Jul, 2011 | 21:48

Забравили са обаче тези иначе добросъвестни изследователи да пояснят колко много повече следи от Българи се намират в Русия и на Балканите,
както и да забележат,че всички Българи в Памир и Иран са отишли там от древните Български праземи около Черно море!

Вендо
23 Jul, 2011 | 21:31

...Явно доста от нас не четат написаното,а и защо такива смели и върли българи пишат с чужди нам букви....?!?! Иранското семейство включва редица народи и етноси,от които днес водят началото си много нации.Персийската култура е водеща хилядолетия в света ,а арийството води началото си точно от там.Трябва ясно да стане на всички мрънкала,че съвременните българи не са чиста проба от който и да е прото етнос,а съвкупност от етногенезиса на различни древни народи и племена.Факт е ,че българите и траките преобладават поне доказуемо чрез ДНК-анализите,но не бива да отхвърляме и келти,готи,скити,кумани,печенези,узи,т.нар.-славяни,гърци и прочие оставили гените си в нас,днешните българи..Всеки който изключва един от тези етноси или своеволно си тананика,измислени произхождения не само ,че не е патриот,но и работи съзнателно или не против българщината и националните интереси.Ерудицията и опита на топ историците ни е достатъчно условие за да им имаме доверие...Да живее България...!!!

kl
05 May, 2011 | 11:32

Edinstvenia svesten komentar e na IYI.
Prestanete da si probutvate izmislenite trakijski,arijski,slavianski,iranski teorii,bez pokritie i fakti!
Iasno e,4e bylgarite sa bili mnogobrojni i v minaloto sa zaemali dosta goliama 4ast ot Evropa,4e syzdatelite na slavianskia ezik i literatura sa bylgarite,4rez bylgarskia ezik.Tova ne vi li stiga?
Kakvo tyrsite pod vola tele?
Ebasi dokazatelstvoto - kilimi,hahahaha.


РУСИ ИВАНОВ
19 Sep, 2010 | 19:08

ТУК СМЕ СИ ОТ ВРЕМЕ ОНО но никоъй не иска да го признае -

Йоан Цеца - "И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин." (ГИБИ10 с. 104)
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532

dobarden
31 Aug, 2010 | 08:39

Г-н Иванов, и аз много се ядосвах,че ни изкарват славяни...докато не проумях,че всъщност българите са ПЪРВИТЕ СЛАВЯНИ!!! Защото "славяни" НЕ Е ЕТНИЧЕСКО ПОНЯТИЕ...както хитро са ни внушили, а КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКО,дошло с нашата писменост и българското СЛОВО. Оттам иде СЛОВЕНИ...СЛАВЯНИ,т.е.- всички онези,които възприели повече или по-малко българското културно влияние чрез нашата писменост. Впрочем това не е единствения подвеждащ каламбур що се отнася до българската етногенеза. И трите "основополагащи" понятия в досегашното разбиране за произхода ни са ХИТРО СГРЕШЕНИ и ТОТАЛНО НЕВЕРНИ. В етнически смисъл няма нито траки,нито славяни,нито прабългари. Има едни древни ПЕЛАСГИ / БЕЛГИ/,а също БРИГИ,МИЗИ,ГЕТИ,ТРИБАЛИ...кой знае защо наречени "ТРАКИ"...от които произлизаме,а на определен исторически етап /9в./ сме онази част от българите,които станали християни в днешните земи на България,чрез българското СЛОВО!!!

Иванов
21 Jul, 2010 | 00:08

Ще се сетят да кажат нашите историци, че българите са арийци, както и иранците, британците и германците. Българинът за съжаление 40 години му промиваха мозъка разни БКП-ари-предатели, че бил славянин, заради езиковите сходства с руския език. Едва ли Сталин е искал да си признае, че езикът, на който говори, всъщност е донесен именно от нашите земи. Много по-лесно е било силният на деня да ти дръпне ушичките и да ти каже, че приличаш на него, независимо, че ти си роден по-рано.

|Y|
20 Jul, 2010 | 09:32

Странно ми е как намериха такива велики доказателства, че сме иранци?! Видяли са орел... ем браво на тях... Хитлер също е ползвал орел, но не вярвам немците също да са иранци. Тук ще стане същото като с македонците. Всичко е македонско, но в този случай е иранско... Другото нещо били килимите. Мисля, че за един килим няма кой знае колко видове шарки - кръгчета, квадратчета и елипси смесени във фигури. ДНК-то ни доказвало индо-европейския ни произход... а тея велики български умове дали знаят, че и шимпанзето има 98% човешки гени. Аджеба шимпанзетата иранци ли са?
Изовд: Някой да даде на видните наши българи по 1 книжка и лопата и да се научат малко на БГ история, а като твърдят, че я знаят - нека гледат малко по общо на нещата. Все пак с тея интересни твърдения открихме, че Хитлер и немците са иранско племе :D

troian
13 Jul, 2010 | 17:51

antropologichno i v nachaloto na genetichno izsledvane pokazva trakiiskia proizhod na Bulgarite.trakite sa istinskite nositeli na Atlantskata tradicia i sa se nasochili na jug.sled purvata Evropeiska civilizacia suzdadena ot teh na Balkanite.chast ot teh poemet na sever i obrazuvat vikingskata narodnostna obshtnost,kojato trugva na jug.slavjanite sa sushto ariici,i % tut na slavjanskia genetichen pool e po goljam ot 20-te % predlagani ot avtorite.

Ivo
12 Jul, 2010 | 18:50

Тези професори пак сложиха каруцата пред коня.
То и генните изследвания доказаха, че сме траки само тези не го разбраха. Що не им дадат по една лопата да ракопат тук и да се обедят, ами ходят по сукаците на центална Азия. Там не разбраха ли, че нас ни няма, освен нашите войни, които ходиха на няколко пъти там да заплодят тамошните девойки, че техните резняци нещо не ги бива.

севт
11 Jul, 2010 | 08:37

ами ний траките от де сме !!!!!

Димитър
11 Jul, 2010 | 07:11

Стига с тези свободни съчинения, бе!!!
"...че българите са част от голямото семейство на територията на Иран."
ТОЧНО ОБРАТНОТО Е- ТЕ СА ЧАСТ ОТ ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО!
НЕ МОЖЕ НИЕ ДА ИМАМЕ НА-СТАРИЯ (И НАЙ-ТОЧЕН)КАЛЕНДАР В СВЕТА, А ТЕ ДА СА ПРЕДИ НАС. РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ СА ПРЕНЕСЛИ ЗНАНИЕТО ОТ АТЛАНТИДА И СА РУСИ СЪС СИНИ ОЧИ! ДНЕС В АФГАНИСТАН ИМА ХОРА СЪС СИНИ ОЧИ И РУСИ КОСИ-ТЕ ЧИИ ПОТОМЦИ СА?- НА РУСНАЦИ, ГЕРМАНЦИ, ШВЕДИ ИЛИ ...КОГАТО А. МАКЕДОНСКИ ДОСТИГА ТАМ ТОЙ СРЕЩА БЪЛГАРИ! И "Александър Македонски не е успял да победи бактрийците и затова неговите воини са били оженени за 10 хил. бактрийски девойки." И ДО ДНЕС В АФГАНИСТАН КАЗВАТ "СМЕЛ КАТО БЪЛГАРИН" И "КРАСИВА КАТО БЪЛГАРКА"! (http://www.telegraph.co.uk/news/6214794/Taliban-targets-descendants-of-Alexander-the-Great.html -е, разбира се англичаните най-произволно говорят за наследници на А.Македонски)
БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е НАЙ-ДРЕВНИЯТ НА ЗЕМЯТА!ТОВА Е ИСТИНАТА!


dobarden
10 Jul, 2010 | 18:00

като се добави,че са отишли там ,прогонени от Александър-и картинката е пълна


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.