Кой е открил Австралия

Отговора не е еднозначен. Първенството минава от ръка на ръка. И все пак…
В началото на 17 век инициативата за откриване на южните ширини се пада на холандците. Имено те, стремейки се да намерят  злато във Нова Гвинея, са открили континента Австралия. Холандските моряци от кораба „Дюфкен“ първи от европейците, още през 1605г., са стъпили на австралийска земя и то на северното крайбрежие на континента. В продължение на 20 години няколко холандски кораби  са достигали австралийските брегове или са претърпявали корабокрушение в областта наречена Нова Холандия.
През 1642 г., в търсене на южните земи на изток от остров Мавриций, е изпратен опитен холандски изследовател Абел Тасман. Той открил земя, която по-късно била наречена на негово име-Тасмания.
След това той доплувал, до друг неизвестен бряг, където част от неговите хора били убити от местните аборигени, които се наричали маори. Тази земя е наречена Нова Зеландия.
Гребейки от остров Фиджи той се върнал в базата в Батавия.
През 1644 той направил второ пътуване по протежение на северното крайбрежие на Австралия.
Откриването на Австралия не донесло радост на холандците, защото те не открили там това, което търсели-злато. Когато някой от холандците показвал на местните злато, сребро или подправки, те не проявявали никакъв интерес към тях.
През 1721г. отново холандци, търсейки земи на юг, заобикаляйки нос Хорн, откриват Великденския остров с неговите загадъчни статуи, а по същото време е открит и остров Самоа.
История на откриването на Австралия не е изпълнена с интересни факти. Всички открития са направени тихо и спокойно, без война и конфронтация между основните морски нации.