Малката базилика допълва живата археологическа карта на Пловдив

44103
Малката базилика допълва живата археологическа карта на Пловдив

С официалното откриване на Малката базилика в Пловдив се открива Нощта на галериите и музеите довечера. Един амбициозен проект става факт и допълва живата археологическа карта на града, предава кореспондентът на БГНЕС от Пловдив.

Останките на Малката базилика бяха открити по време на строителни работи в района на бул. "Мария Луиза". Сградата е била разположена в източните покрайнини на античния град, непосредствено до вътрешното лице на крепостната стена с кула от ІІ-ІV в. Тя е била трикорабна, с една апсида и притвор. В южната й част има малък параклис, а до северния кораб е долепен баптистерий. Общата дължина на базиликата заедно с апсидата е 20 метра, а ширината и е 13 метра.



Базиликата е била изградена във втората половина на V век, има богата архитектурна украса - мраморна колонада между корабите, мраморна олтарна преграда, амвон инсинтрон. Подовете са покрити с богата многоцветна мозайка с геометрични мотиви. В мозайката е оформено пано с ктиторски надпис. Открити са останки от олтарна маса.

Базиликата е преживяла един голям пожар, след който е била реконструирана и обновена. Външните размери се запазват, но подовото ниво се повдига със 70 сантиметра. Новият под е тухлен. Тогава се строи и баптистерият. Това е мястото, в което се кръщават християните. Той има квадратен план, кръстовидна лисцина /басейн/ и многоцветна мозайка. Особено впечатляващо е изображението на елен, има и гълъби, и други християнски символи. С това оформление базиликата функционира до края на VІ век.

При разкопките са намерени два ктиторски надписа. Единият е върху облицовъчна мраморна плоча от олтара на базиликата. Вторият е оформен в мозайката от червени камъчета на бял фон в центъра срещу олтарната апсида. Споменава се "патриций" и "победител", чието име било заличено. Вероятно става въпрос за Базилиск, който е византийски император през 475-476 година, а разрушаването на част от мозайката е направено съзнателно с цел заличаване на името му след неговото детрониране.

Уволниха шефа на летище "Пловдив"

Шефът на пловдивското летище - Дойчин Ангелов, е отстранен от поста си, съобщиха от Министерството на транспорта. Писмото за уволнение...



След цялостната реставрация е изградено защитно покритие, снабдено със съвременни системи за климатизация и осветление, които гарантират поддържане и опазване на паметника в идеално състояние. Околното пространство е превърнато в малък градски парк, който интегрира части от източната крепостна стена с кула на античния Филипопол, на част от антична улица и на двор на частна къща. От 1995 година Малката базилика има статут на Паметник на културата от национално значение.

Пълното реставриране на паметника е съвместен проект на Община Пловдив, Министерството на културата и Фондация "Америка за България". Малката базилика ще може да бъде разгледана и в двата дни на "Нощ на музеите и галериите - Пловдив" на 20 и 21 септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини