https://frosthead.com

Страхотни нови карти показват Аляска в подробности с висока резолюция

Едно пътуване до Арктика, макар и трудно, със сигурност не е толкова предизвикателно, колкото пътуване до Луната или Марс. И все пак Луната и Марс имат страхотни карти, на които бяха нужни десетилетия и милиарди долари за финансиране на научни изследвания. Арктика? Картите там липсваха. Но вече не. Националната агенция за геопространствено разузнаване пусна нов набор от карти на Арктика на Аляска наравно с най-добрите карти на червената планета, Джоел К. Борн, младши в докладите на National Geographic .

В исторически план крайбрежието на Аляска особено е лошо картографирано - някои документи се основават на карти, първоначално създадени от британския изследовател капитан Джеймс Кук през 1700-те години. Предишните топографски карти на Аляска са разрешени само на около 100 фута. Но новите данни, наречени Arctic Digital Elevation Mode или ArcticDEMs, базирани на сателитни изображения, имат резолюция между 7 и 17 фута. В момента те са достъпни онлайн.

Аляска не е единственото място, което получава лечението с висока резолюция. До края на 2017 г. ще бъде на разположение цялата Арктика над 60 градуса дължина.

„Това променя начина, по който ще се прави наука в Арктика“, казва на Bourne Пол Морин, директор на Полярния геопространствен център на Университета на Минесота, който отговаря за производството на картите. „Това е мечта на биолог, мечта на геолог, мечта на географ. Всеки, който се занимава с повърхността на Земята, се нуждае от тези данни. "

Според прессъобщение, картите са създадени, след като президентът Обама издаде изпълнителна заповед през януари 2015 г., призоваваща към "засилена координация на националните усилия в Арктика". земя, под която след това се превежда в топографски карти. Но голяма част от Аляска е твърде отдалечена и метеорологичните условия са твърде негостоприемни, за да направят това възможно. Така ArcticDEM разчитат на изображения, направени от търговски спътници Digital Globe с резолюция 2 метра.

„Имаме такава разделителна способност в тези данни, че хората могат да влязат, да погледнат данни за кота от набор преди две години и да ги сравнят с набор от данни от днес и можете да видите отделни дървета да бъдат отсечени“, Морин казва на Зоуи Собел в Обществено радио в Аляска.

Една от основните причини за картите са климатичните промени. Подробните карти ще помогнат за проследяване на промените, причинени от топене на лед и вечна замръзване, крайбрежна ерозия и топене на ледници. Той също така ще помогне на местните общности да намерят източници на прясна вода и други ресурси. „Арктическият регион преживява някои от най-бързите и дълбоки промени в света“, посочва посланик Марк Бжежински, изпълнителен директор на Управителния комитет на Арктическия изпълнителен комитет в съобщение за печата. „Тези промени засягат общностите, както и екосистемите, от които зависят. И все пак, на голяма част от Аляска и Арктика липсват дори основни съвременни и надеждни карти, които да помогнат на арктическите общности да разберат и управляват тези рискове. DEM ще се справят с тази празнина. "

Но вероятно има и други мотиви за картите. Тъй като ледът се топи, Арктика става отворена за сондиране на нефт и газ, както и за добив. Той също така има потенциал да се превърне в ценен маршрут за корабоплаване, когато се отвори Северозападният проход. Туристическите компании също са взели под внимание - търговски круизен лайнер в момента превозва туристи през високата арктика за първи път, само един от многото желаещи да преминат по „последната граница в света“.

Страхотни нови карти показват Аляска в подробности с висока резолюция